Alle routes op een rijtje

Zien welke routes er bij jou in de buurt zijn, of zoeken op een thema dat de kinderen leuk vinden? Op de routepagina's staan alle routes beschreven, inclusief de thema's, horeca onderweg, de badges die te verdienen zijn en binnenkort ook de bezienswaardigheden in de buurt. 

Hieronder geven we een korte beschrijving van de beschikbare routes tot nu. Plus de lengte van de wandeling en de dichtstbijzijnde steden. 

Fort Altena

Fort Altena is onderdeel van de Nieuwe Hollandsche Waterlinie, maar al lang niet meer in gebruik als verdedigingswerk. Nu is het een prachtig gebied om te wandelen, waar je nog veel elementen uit het verleden tegenkomt. De thema's die je hier kunt lopen zijn Soldaat Paraat! (over de soldaten tijdens de oorlog) en Fladderende Vleermuizen (over, jawel, vleermuizen). Fort Altena ligt op 5 kilometer van Werkendam en ongeveer 45 kilometer van Tilburg. De route is 3,6 kilometer lang. 

Fort van Duffel

Een gerestaureerd fort met nieuwe bewoners. Wandel door een gebied met mooie natuur en een fascinerende geschiedenis! Thema's: Vlugge Vleermuizen (vleermuizen), Op Wacht (soldatenleven) en Flitsende Fluiters (ijsvogels).
Duffel ligt ongeveer 25 kilometer van Antwerpen, 100 kilometer van Tilburg. De route is 1,5 kilometer lang.

Kasteel Heeswijk

Een prachtig kasteel dat door de jaren heen nogal veranderd is. Daaromheen ligt een mooi gebied om te wandelen. 
De thema's die je hier kunt lopen zijn Pracht&Praal (over pronkende kasteelheren en dieren), Spetter Pieter Pater (vogels) en Vriend of Vijand? (over de vos). Kasteel Heeswijk ligt op ongeveer 35 minuten rijden van Tilburg, 20 minuten van Den Bosch. De route is 2,25 kilometer lang. 

Kasteel Tongelaar

Een gebied met een rijk verleden en een kasteel met een heus spook! Het is ook een goede plek om te speuren naar dassensporen.
Thema's: Da's pas speuren (dassen), Vliegende Rovers (roofvogels) en Bodem en Brood (akkers en graan). 
Kasteel Tongelaar ligt in Mill (op 8 kilometer), bij Nijmegen (ca 22 kilometer). De route is 3,2 kilometer lang.

Landgoed Roosendael

Landgoed Roosendaal in het Belgische Sint-Katelijne-Waver (vlakbij Mechelen) is een prachtige combinatie van natuur, landschapsinrichting en bouwkunst. Naast historische gebouwen vind je hier een 19de-eeuws landschapspark met indrukwekkende, ruim honderdvijftig jaar oude bomen (waaronder de twee dikste platanen in België!). De thema's die je hier kunt lopen zijn Tik Tak (terug in de geschiedenis), Ik zie ik zie (leren kijken in de natuur) en Vlugge Vliegers (over dieren en planten -!- die kunnen vliegen).
Landgoed Roosendael ligt op ongeveer 70 km van Tilburg en is 2,1 km lang.

Merksplas-Kolonie

Landlopers werden hier verplicht om in dit gebied op het land te werken om zo hun werkethos te bevorderen. De strikte orde en tucht die er toen heerste, staat nog steeds weerspiegeld in het landschap door de enorme dreven en de statige architectuur.­­ De wandelingen die je hier kunt lopen zijn Ritme en Regelmaat (ook in de natuur belangrijk), Huppelende Hoefjes (over reeën) en Landlopers (duik in het leven van de bewoners van vroeger). Merksplas ligt op 29 kilometer van Tilburg en de wandeling is 3,6 kilometer lang.

De Merode

Een heel gevarieerd gebied met bossen, heuvels, een beeldenpark en een prachtige abdij met een spiegelvijver. Thema's: Stilte & Reflectie (roofvogels), Klimmen en Klauteren (eekhoorns) en Edele Eiken (eikenbomen).
Het gebied ligt op ca. 45 kilometer van Antwerpen en 65 kilometer van Tilburg (ongeveer vijf kwartier rijden). De totale route is 3,1 kilometer lang. 

Moerenburg

Een kleinschalig natuurgebied in het oosten van Tilburg. Door sommigen al lang geliefd, maar door velen nog niet ontdekt. 
Thema's: Water en Wilg (over water en bomen) en Rennen, Springen, Vliegen (hoe bewegen dieren zich voort?). 
Moerenburg ligt op ongeveer 2,5 kilometer van Tilburg Centrum (station). De lengte van de route 3,4 kilometer.

Stadsbos013

Groter dan het Amsterdamse Bos en het Bois de Boulogne in Parijs. Een onontdekte schat in Tilburg waar stad en natuur samenkomen. Thema's: Bosbewoners (hoe leven de dieren en planten in Stadsbos013, hoe zien ze eruit en wat doen ze?) en Kriebelbeestjes (eng of interessant?). Stadsbos013 ligt in het zuidwesten van Tilburg. De route is 2,7 km lang. Let op, er is in dit gebied geen horeca aanwezig!

Tilburg Centrum

Ook in de stad leven veel dieren. Sommige zijn aangepast aan de stad, andere leven in de tuinen, parkjes en andere groene plekken. 
Thema's: Rode Robin (roodborstjes) en Stadsduiven (over...stadsduiven). 
De wandeling start direct tegenover Tilburg Centraal Station (bij Natuurmuseum Brabant). De lengte van de route is 3 kilometer. 

Landgoed Nemerlaer

Een landgoed met kasteel, een spoorlijn en een mysterieus stukje bos. 
Thema's: Vrije Vogels (over vogels), Landschap Lezen (verhalen over de natuur en het landgoed) en Glibberbeesten (amfibieen, reptielen en vissen).
Landgoed Nemerlaer ligt in Haaren, op ca 14 kilometer van Tilburg en 6 kilometer van Oisterwijk. De route is 3,5 km lang. 

Wortel-Kolonie

Aan de grens met Nederland ligt dit mooie wandelgebied met imposante dreven, waar het unieke verleden nog goed zichtbaar is in het landschap. Goed te combineren met Merksplas-Kolonie, dat dichtbij ligt! de thema's die je hier kunt lopen zijn Kolonisten (over arme gezinnen die hier woonden), Zespotige Zoemers (over insecten) en Op de Grens (over...grenzen). Wortel-Kolonie ligt op 25 kilometer van Tilburg en de route is 3,6 kilometer lang.