Pannenhoef

Het landschap op de Pannenhoef is erg veelzijdig. Dat betekent dat je na elke bocht weer iets nieuws ziet. Allesbehalve een saai gebied dus!
Brabants Landschap is, sinds zij beheerder zijn van het landschap, druk geweest met verborgen vennen weer uit te graven. Een ven kan ontstaan op een plaats waar water op een ondoordringbare laag stuit. Vennen worden alleen gevoed door regenwater. Tijdens je wandeling kom je dus meerdere "plassen water" tegen. Hoe deze plassen eruitzien wisselt keer op keer, cool hè?!

Activiteiten en route

Dit glooiende gebied bij Rijsbergen met bossen en open velden heeft een boeiende geschiedenis. Trek je wandelschoenen, sneakers of teenslippers aan en ga mee op ontdekking.
Dit hoeven jullie niet alleen te doen. Buitenbaas Robin neemt jullie mee aan de hand van 2 thema's. Lekker op pad zonder (veel) voorbereiding. 

Thema's

Terug naar toen
In de loop van de geschiedenis is het landschap op de Pannenhoef vaak veranderd. Het landschap werd steeds anders gebruikt en dat heeft sporen achtergelaten. In het gebied zijn deze sporen nog altijd te vinden. Ook zijn er dingen die in het verleden verdwenen zijn, weer hersteld of zichtbaar gemaakt. Gaan jullie mee op zoek naar de sporen uit het verleden?

Rommelende Ruimers
In de natuur wordt alles gerecycled en opgeruimd. Niets gaat verloren. Dit noemen we een kringloop. Tijdens deze route ga je op zoek naar de opruimers op de Pannenhoef. Komen jullie de "kringloop" onderzoeken?

Startpunt

Deze Vossenstrekenroute begint niet bij een horecapunt, maar bij buitenlokaal De Zwarte Schuur. Van april tot en met oktober is het buitenlokaal iedere 3e zondag van de maand geopend van 12.30 uur tot 16.30 uur. Meer info over de Zwarte Schuur via Brabants Landschap.

Het precieze startpunt van deze te gekke route is Pannenhoef 4 in Rijsbergen. Parkeren kan een klein stukje van het startpunt vandaan, bij Het Vaartven of De Lokkerberg.