Wortel-Kolonie

Aan de grens met Nederland ligt dit mooie wandelgebied met imposante dreven, waar het unieke verleden nog goed zichtbaar is in het landschap. 

Activiteiten en route

De landbouwkolonie van Wortel werd opgericht in 1822 als een vrije Kolonie, naar het voorbeeld van andere Kolonies in de Noordelijke Nederlanden. Arme gezinnen en 'landlopers' konden hier verblijven als ze de woeste heidegrond bewerkten. Op die manier ontstond een open en gevarieerd landschap met dreven, velden, bossen en vennen. De Kolonie besloeg meer dan 500 hectare grond! Gelukkig is het gebied na afschaffing van de Wet op de Landloperij niet versnipperd geraakt; door de aankoop van Kempens Landschap is het nu een prachtige bestemming om te fietsen en te wandelen. 

Thema's

Kolonisten
deze route gaat over het leven van de arme gezinnen, die hier in het begin van de 19e eeuw woonden. Waarom werden ze hier geplaatst en wat heeft dat betekend voor het landschap?

Zespotige Zoemers
Deze route gaat over insecten. In dit gebied vind je veel soorten libellen, kevertjes en vlinders. Maar ook zangvogels en amfibieĆ«n die insecten eten. Leer ze (her)kennen tijdens deze route. 

Op de grens
Dit gebied ligt op de grens met Nederland. Maar ook op andere manieren spelen grenzen een belangrijke rol. Ontdek hoe tijdens deze wandeling! 

Horeca

Bezoekerscentrum De Klapekster is door Natuurpunt Markvallei volledig vernieuwd! Fijne locatie voor een hapje en een drankje na de wandeling. 

Bezoekerscentrum De Klapekster