Herbertusbossen

Bij Kasteel Heeze ligt een mooi, afwisselend bos: de Herbertusbossen (en niet Hubertusbos!). Dit vroegere jachtterrein van de heren van Heeze telt veel oude bomen. Feest voor de bosuil, boomklever, zwarte specht en vleermuizen, die dol zijn op de holtes in de beuken, eiken en grove dennen. Er is een sterk meanderende beek (de Sterkelsche Aa) die ook weer een fan heeft: de ijsvogel. Die kan in de kluiten van de oevers namelijk perfect z'n nesthol uitgraven. Een perfecte locatie voor een stevige familiewandeling, met een mix van natuur en cultuur. 

Route en activiteiten

De Herbertusbossen zijn vernoemd naar Herbertus van Heeze, de eerste heer van de heerlijkheid Heeze-Leende-Zesgehuchten in de 12e eeuw. Een heerlijkheid had niks te maken met lekkers, maar alles met de heer (de kasteelheer dus). Hij mocht wetten maken, belastingen heffen en had ook het jachtrecht en het visrecht in het gebied. Hij mocht dus als enige jagen en vissen, tenzij hij dat recht aan anderen verkocht of verhuurde. 
De bossen rond het kasteel hebben prachtige oude bomen; dat betekent veel holle huisjes voor verschillende dieren. Daar kun je een leuke opdracht over doen! 

Thema's

Mauwende Marters
De familie van de marterachtigen is een grote familie - er zijn wel 70 soorten. Maak kennis met een paar familieleden tijdens deze wandeling.

Holle Huisjes
Er zijn allerlei dieren die wonen in holletjes. Soms in bomen, soms in de grond en soms onder water. Ga op zoek naar holle huisjes op deze route.

Heilige Hubertus
Sint Hubertus is de beschermheilige van de jacht. De kasteelheren en -dames van kasteel Heeze gingen vaak jagen. Hoe ze dat deden ontdek je tijdens deze wandeling.

Horeca

Tapperij de Zwaan is een bruisend en veelzijdig café voor jong en oud, gelegen aan de doorgaande weg naast de ingang van Kasteel Heeze. Door deze fantastische ligging in het centrum van Heeze aan de rand van De Herbertusbossen is De Zwaan een uniek start- en rustpunt voor wandel- of fietstochten. Je kunt hier heerlijk lunchen of dineren met een perfect glas wijn of een koel glas speciaalbier: keuze uit meer dan 200 verschillende speciaalbieren, waarvan 10 op tap.

tapperijdezwaan.nl