Gestel

Gestel is een pittoresk dorpje langs de rivier de Grote Nete. Het dorp van slechts een handvol huizen was tot 1965 de op één na kleinste gemeente van de provincie. Aan de Rameyenstraat ligt het schilderachtige dorpsplein te midden van de kerk met kerkhof, de pastorie, eeuwenoude hoeves en een klappeistaak- oftewel schandpaal. Een klappei=kletskous, staak komt van kaak.

Activiteiten en route

Een oud en piepklein dorpje, nu een stiltegebied, midden in prachtige natuur rondom de rivier de Grote Nete. Cultureel erfgoed en heel veel natuurgeluiden in een perfecte combinatie! 

Thema's

Tijd-detectives
In dit thema speur je naar aanwijzingen uit het verleden en kom je meer te weten over het kleinste (en mooiste) dorp van Vlaanderen. Ga mee op pad, terug in de tijd. Speur samen naar sporen uit het verleden en ontdek wat ze betekenen. Kijk naar hoe de rivier de Grote Nete het landschap heeft veranderd en waarom de kerk uit zoveel verschillende soorten stenen bestaat.

Luistervinken
Wist je dat je ook kunt praten zonder woorden...? In dit thema ontdek je door stil te zijn hoeveel er te horen is rondom Gestel. Gestel is een officieel stiltegebied (sinds 2017). Het is hier zó mooi stil en rustig. Stilte betekent niet dat er hier niks te horen is, maar het zijn fijne geluiden die niet storen en waarbij je tot rust kunt komen. Sssst…we gaan op pad.

Tegenstellingen
Hoewel Gestel één mooi geheel vormt, zit het toch vol tegenstellingen. Bij dit thema ga je ze ontdekken. Bijvoorbeeld het verschil tussen nat en droog, hoog en laag, oud en nieuw.

Horeca

Voor een koffie, lunch of vieruurtje kunt u nergens beter terecht dan bij Thee- en koffiehuisje De Klappeistaak aan de Lambertusplaats. De zussen Nicole en Carine Peeters en hun team verwennen bezoekers graag in een huiselijke omgeving met heerlijke koffies, gebak en kleine lunchgerechten.
 

Deklappeistaak.be