Westelijke Langstraat

 NIEUW! 


Er is nu ook een Vossenstrekenroute in de omgeving van Waalwijk! Dankzij de gemeente Waalwijk en Staatsbosbeheer kunnen we met Vossenstreken op pad in de Westelijke Langstraat. In dit oer-Hollandse slagenlandschap komen de kleurrijke natuur, oude ambachten en de rol van water samen. 

Activiteiten en routes

Het gebied Westelijke Langstraat bevindt zich op de `Naad van Brabant`. Het is de overgang tussen het Brabantse zand- en de kleigronden. Je vindt hier allerlei verschillende, vooral natte gebieden. Ze zijn zo nat doordat er grondwater via ‘de Naad’ naar buiten stroomt. Er groeien bijzondere planten op dit mineraalrijke water, waardoor er ook bijzondere dieren worden aangetrokken. 
In het gebied werd volop gewerkt, en dat heeft heel wat sporen nagelaten in het landschap. De turfwinning, hooi en eikenschors (voor de leerlooierijen van de, voor de Langstraat bekende, schoenindustrie): het werd hier allemaal verbouwd.  

Thema's

Oude ambachten 

In de Langstraat had je beroepen die hoorde bij het natte karakter van deze streek. Daar zitten bijzondere oude ambachten bij: weet je bijvoorbeeld wat een turfsteker deed, of een kooiker? Ontdek het tijdens deze route! 

Groeiende grassen 

Het ene gras is het andere niet: je vindt het in alle soorten en maten. Wist je dat er meer dan 100 soorten voorkomen in Nederland? Veel daarvan vind je ook hier in de Westelijke Langstraat. Hoe je ze herkent? Je leert het tijdens deze route!

Waterleven

Deze route gaat vooral over het leven dat hier te vinden is dankzij het water. Welke planten en dieren houden van het natte gebied? 

Horeca

Net buiten Waalwijk in de polder, grenzend aan het natuurgebied ligt Landzicht: een gemoedelijk bruin café, terras, en pension. Geniet na jullie wandeling van de heerlijke gerechten en een bakje koffie, terwijl de kinderen in de omheinde speeltuin spelen. Ook voor pension, een potje biljart, feesten, en partijen kun je hier terecht.

https://cafelandzicht.nl/

 

Deze route is tot stand gekomen in samenwerking met Platform de Langstraat en de gemeente Waalwijk